Έλα κι εσύ στην παρέα μας. Κάνε like για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα!

10 Σεπτεμβρίου 2013

"Υποψήφια για οικονομική κατάρρευση η Τουρκία"!

Η Τουρκία μετά τη χρεοκοπία των αρχών της περασμένης δεκαετίας ακολούθησε αρκετά χρόνια δυναμικής ανάπτυξης, καθώς συμπεριελήφθη στο κύμα των αναπτυσσόμενων οικονομιών που παρουσίασαν ρυθμούς ανάπτυξης.
Στις οικονομίες αυτής της κατηγορίας εισέρευσαν τα τελευταία χρόνια σημαντικά ποσά διεθνούς ρευστότητας η οποία ενισχύθηκε και από την επεκτατική νομισματική πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών. Όπως είναι γνωστό τις τελευταίες εβδομάδες, μετά το προανάκρουσμα της FED πως προτίθεται να μειώσει την διοχέτευση ρευστότητας, παρατηρείται φυγή κεφαλαίων από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Οι ισοτιμίες των νομισμάτων των χωρών αυτών δέχονται πιέσεις με αιχμή την ινδική ρουπία και την τούρκικη λίρα. Την εβδομάδα που πέρασε ο Εκόνομιστ είχε μια ανάλυση όπου το συμπέρασμα ήταν πως η Τουρκία μεταξύ των αναπτυσσόμενων οικονομιών είναι αυτή που μπορεί να υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την προϊούσα κρίση, η οποία ενδέχεται να μοιάζει με εκείνη που έπληξε την Ν.Α. Ασία την περίοδο 1996-97.
Το συμπέρασμα του γνωστού οικονομικού περιοδικού Economist ότι η τουρκική οικονομία τελεί υπό κατάρρευση στηρίζεται σε μια συσχέτιση της σχέσης μεταξύ δανεισμού της χώρας από το εξωτερικό σε συνάρτηση με την άνοδο των επιτοκίων που σηματοδοτεί η φυγή κεφαλαίων. Η ταχεία πιστωτική επέκταση τα χρόνια της ευημερίας σε συνδυασμό με την υποτίμηση του νομίσματος και τη φυγή κεφαλαίων αφήνει τις επιχειρήσεις αυτές εκτεθειμένες.
Ο Economist έχει συνδυάσει τέσσερις σημαντικούς παράγοντες σε ένα δείκτη μέτρησης της ευπάθειας των 26 αναδυόμενων αγορών στην φυγή των κεφαλαίων. Η Τουρκία είναι στην κορυφή αυτής της λίστας με ένα έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 6% του ΑΕΠ και βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος στο 150% των διαθεσίμων, καθώς από το 2009 ο δανεισμός έχει ανέβει ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη αναδυόμενη οικονομία.
Η κρίση της Τουρκίας θα έχει επιπτώσεις στις γειτονικές οικονομίες με τις οποίες υπάρχει συσχέτιση. Η πτώση των τιμών της λίρας σημαίνει εντονότερος ανταγωνισμός για τον ελληνικό τουρισμό.
Από την άλλη πλευρά όμως μια οικονομική κρίση πολλές φορές συνοδεύεται από κοινωνικές εντάσεις και αυτό ενδέχεται να είναι θετικό για τον ελληνικό τουρισμό. Τις μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις από μια κρίση της Τουρκίας θα τις έχουν ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν σημαντική έκθεση στη γείτονα όπως π.χ. η Εθνική Τράπεζα...

πηγή 

You-Tube