Έλα κι εσύ στην παρέα μας. Κάνε like για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα!

2 Αυγούστου 2013

Γιγάντιο έντομο καταβροχθίζει ψάρι (video)

Αν και τα έντομα βρίσκονται πολύ χαμηλά στην τροφική αλυσίδα, υπάρχουν μερικά ζουζούνια που κάνουν την ανατροπή και τρέφονται με μεγαλύτερα ζώα, όπως ψάρια ή αμφίβια.

Μάλιστα επιστήμονες βιντεοσκόπησαν ένα ύπουλο έντομο, φοβερό θηρευτή του νερού, που στήνει ενέδρα σε ένα ψαράκι και το τρώει από μέσα προς τα έξω.

Ο θηρευτής, με την επιστημονική ονομασία Lethocerus patruelis, είναι το μεγαλύτερο υδρόβιο έντομο στην Ευρώπη με μήκος οκτώ εκατοστά στα ενήλικα άτομα. Εντοπίζεται κυρίως στη Βαλκανική Χερσόνησο και περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Ανήκει στην οικογένεια των Belostomatidae, η οποία περιλαμβάνει έντομα με πολύ ισχυρό και επίπονο δάγκωμα, που ωστόσο δεν θεωρείται επικίνδυνο για τους ανθρώπους.

Ο υδρόβιος θηρευτής είναι αρκετά μεγάλος για να καταβροχθίσει μικρά οστρακόδερμα, ψαράκια και αμφίβια, ενώ υπάρχουν ακόμα και αναφορές για έντομα που έφαγαν χελώνες και φίδια.

Όταν επιτεθεί το έντομο εισάγει καυστικό πεπτικό σάλιο στο θύμα, λιώνοντας τα εσωτερικά του όργανα πριν τα ρουφήξει.

Οι επιστήμονες βιντεοσκόπησαν το Lethocerus patruelis στο πλαίσιο έρευνας για το αναπαραγωγικό σύστημα του είδους. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό ZooKeys.

econews

You-Tube