Έλα κι εσύ στην παρέα μας. Κάνε like για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα!

25 Ιουλίου 2013

Το πιο αποτελεσματικό «αμφίβιο» όπλο

Νέο χάϊ-τεκ αυτόματο για «βατραχανθρώπους» και ... όχι μόνο. Για πρώτη φορά στον κόσμο κατασκευάστηκε ένα όπλο που πυροβολεί το ίδιο καλά και αποτελεσματικά, τόσο μέσα στο νερό, όσο και εκτός.
Από την πρώτη στιγμή που στις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού σε όλο τον κόσμο, εμφανίστηκαν οι πρώτες μονάδες υποβρύχιων καταστροφών, άρχισαν να κατασκευάζονται ειδικά όπλα γι' αυτές. Ουσιαστικά, δηλαδή, στη διάρκεια και αμέσως μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, μόνο στην ΕΣΣΔ, κατάφεραν να κατασκευάσουν ολοκληρωμένα και λειτουργικά υποθαλάσσια όπλα.

Σχεδόν μισό αιώνα πριν, οι ειδικές μονάδες του σοβιετικού Πολεμικού Ναυτικού άρχισαν να χρησιμοποιούν το πιστόλι SPP-1 των 4,5-mm και το αυτόματο APS, διαμετρήματος 5,66 mm. Και τα δύο, αν και ήταν αποτελεσματικά κάτω από το νερό, δεν πυροβολούσαν το ίδιο καλά έξω από το νερό. Η βολή τους έξω ήταν αποτελεσματική μέχρι τα 50 μέτρα. Ο «χρόνος ζωής» των υποβρύχιων όπλων ήταν μικρός, και στον αέρα δεν ξεπερνούσε τις 180 βολές.

Κανείς στον κόσμο δεν κατάφερε να «ανασχεδιάσει» τη ρωσική τεχνολογία και να δημιουργήσει αυτόματα υποβρύχια όπλα. Έτσι, οι βατραχάνθρωποι έπρεπε να κουβαλούν πάνω τους στις αποστολές από δύο πιστόλια και αυτόματα: Τα υποβρύχια όπλα APS και SPP-1 και τα συμβατικά AK και PM. Σίγουρα αυτή η κατάσταση ήταν, το λιγότερο, «άβολη». Η κατασκευή όμως ενός όπλου που να πυροβολεί το ίδιο καλά και στα δύο περιβάλλοντα, έμοιαζε σαν «άπιαστο όνειρο».

Ελυσαν το πρόβλημα

Το «δυσεπίλυτο» αυτό πρόβλημα, το έλυσαν τελικά οι οπλουργοί της Τούλα. Η πρωτοποριακή ιδέα και ο σχεδιασμός του όπλου, ανήκουν στο διάσημο ρώσο σχεδιαστή  όπλων, Βασίλι Πετρόβιτς Γκριάζεφ. Την ιδέα μετουσίωσαν από το χαρτί στο μέταλλο, οι «μαθητές» του στο Κεντρικό Γραφείο Σχεδιασμού Αθλητικών και Κυνηγετικών όπλων που εργάζονταν ο Γκριάζεφ. Το σχεδιαστικό γραφείο αποτελούσε τμήμα του διάσημου για τα κατευθυνόμενα πυραυλικά βλήματα και τα εξαιρετικά ταχυβόλα πυροβόλα, Κατασκευαστικό Γραφείο Οργάνων της Τούλα. Ας μην σας παραξενεύει ο τίτλος του οργανισμού της αμυντικής βιομηχανίας. Επί εποχής ΕΣΣΔ, με την επωνυμία «Κατασκευαστικό Γραφείο Οργάνων» (ΚΓΟ) για παραπλάνηση των ξένων κατασκόπων (είναι η περίφημη σοβιετική «μασκιρόβκα»-απόκρυψη για τις μονάδες του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος), λειτουργούσε στην Τούλα εργοστάσιο κατασκευής οπλικών συστημάτων και φορητών όπλων.

Εκτός από το αυτόματο όπλο, οι οπλουργοί στην Τούλα κατασκεύασαν και ένα μοναδικό «υποβρύχιο» φυσίγγιο με τις ίδιες διαστάσεις των πυρομαχικών των συμβατικών αυτόματων όπλων. Το 2007, ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός του ειδικού αυτόματου όπλου διπλής χρήσης των 5,45 mm, το οποίο έγινε διεθνώς γνωστό με τη συντομογραφία ADS. Το όπλο είναι το τεχνολογικό επίτευγμα της ομαδικής δουλειάς ρώσων οπλουργών. Απλό και λιτό, αλλά απόλυτα λειτουργικό και επιχειρησιακό!

Τα υποβρύχια φυσίγγια έχουν διαστάσεις 5,45 × 39 mm. Στο αέρα, χρησιμοποιούνται τα κλασικά φυσίγγια του ίδιου διαμετρήματος (τα ίδια με το «Καλάσνικοφ»). Το ADS, έχει ενσωματωμένο εκτοξευτή βομβίδων των 40 mm, τύπου VOG-25 και VOG-25P. Το «κιτ», περιλαμβάνει επίσης σιγαστήρα, μαζί με διάφορους προσαρμοστήρες και βάσεις. Στην κατασκευή του αυτόματου, έχει εφαρμοστεί ειδική τεχνογνωσία τεχνολογιών αιχμής. Για παράδειγμα, το σχήμα «bullpup». Τύπου «bullpup» είναι τα όπλα που ο μηχανισμός της σκανδάλης βρίσκεται μπροστά από το γεμιστήρα. Η συγκεκριμένη διάταξη έχει να κάνει με την εργονομία και κυρίως τον συνδυασμό μεγάλου μήκους κάνης με μικρό συνολικό μήκος όπλου. Το ADS δεν έχει σύνηθες κοντάκι, αλλά προσαρμόζεται στον ώμο, με ειδικό «πέλμα».

Το όπλο καινοτομεί και σε άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά. Η απόρριψη των καλύκων γίνεται προς τα εμπρός και είναι εξίσου άνετο στις βολές τόσο από δεξιόχειρες, όσο και από αριστερόχειρες. Στο ADS χρησιμοποιήθηκαν ευρέως συνθετικά υλικά, που μείωσαν το βάρος του όπλου και ταυτόχρονα βελτίωσαν την αντοχή σε διάβρωση. Στο σχεδιασμό του συστήματος αερίων, εισήχθη ειδικός επιλογέας που διευκολύνει στην εναλλαγή φυσικού περιβάλλοντος «νερό-αέρας». Για πρώτη φορά στον κόσμο, έχουμε ένα όπλο που πυροβολεί εξίσου καλά τόσο κάτω από το νερό, όσο και στην ξηρά. Τα αμφίβια αυτόματα, συγκρινόμενα με τα τελευταία μοντέλα AK «Καλάσνικοφ», δεν υστερούν σε αποδόσεις, έχοντας μικρότερες διαστάσεις.

Μοναδικό παγκοσμίως

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας δημιουργήθηκε από ντόπιους οπλουργούς ένα πραγματικά επαναστατικό στο σχεδιασμό όπλο, μοναδικό σε Δύση και σε Ανατολή. Το ADS, κατασκευάστηκε ειδικά για τους αμφίβιους καταδρομείς, για τα διάσημα «βατράχια». Αλλά επειδή ο σχεδιασμός του αποδείχτηκε πολύ πετυχημένος και ολοκληρωμένος, μπορεί να υπηρετήσει το ίδιο αποτελεσματικά όχι μόνο τους ρώσους ΟΥΚάδες, αλλά και τις ειδικές δυνάμεις της διεύθυνσης ασφαλείας του Στρατού, των πεζοναυτών, καθώς και άλλων ειδικών μονάδων των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Το νέο αυτόματο, πέρασε τον πλήρη κύκλο δοκιμών και πήρε θετικές κριτικές. Τώρα, βρισκόμαστε στη φάση της πιλοτικής λειτουργίας. Η απόφαση για την έγκριση της ένταξης του όπλου σε υπηρεσία στις ΕΔ, αναμένεται στο εγγύς μέλλον.
πηγη

You-Tube