Έλα κι εσύ στην παρέα μας. Κάνε like για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα!

18 Μαρτίου 2013

Επιτέλους η οργή βγαίνει στους δρόμους της Κύπρου - O ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ !


Αγανακτισμένοι πολίτες της Κύπρου, συρρέουν μαζικά σε οργανωμένες κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Eurogroup να επιβάλει «φόρο αλληλεγγύης» στις καταθέσεις στην χώρα.
Σκηνικό λαϊκής ανταρσίας θυμίζει το σκηνικό που διαδραματίζεται έξω από τη Βουλή, καθώς τα γεγονότα είναι πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυπριακά ΜΜΕ, στην εκδήλωση προπηλακίστηκε από αγανακτισμένους ο Γιώργιος Λιλλήκας, στον οποίο φώναζαν «αλήτες πολιτικοί».
Νωρίτερα, μερίδα διαδηλωτών καθ΄ οδόν προς το Προεδρικό, κατευθύνθηκε στη γερμανική Πρεσβεία. Διαδηλωτής σκαρφάλωσε στην ταράτσα του κτηρίου κατέβασε τη γερμανική σημαία από τον ιστό της και την πέταξε στο δρόμο.
Οι υπόλοιποι διαδηλωτές επιχείρησαν να πάρουν τη σημαία, αλλά αστυνομικοί που είχαν παραταχθεί έξω από τη Πρεσβεία και τη συνέλεξαν.

Η παρουσία της Αστυνομίας στην περιοχή είναι σημαντική, αλλά διακριτική. Οι αγανακτισμένοι έριξαν μπροστά από την είσοδο της βουλής μαλλιά προβάτων τα οποία και επιχείρησαν να κάψουν, θέλοντας να δηλώσουν ότι θα μας κουρέψουν σαν τα αρνιά.
Eπιπλέον ομάδα αγανακτισμένων πολιτών, βρέθηκε έξω από το σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη λεωφόρο Βύρωνος, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κ.Σ. ΕΔΕΚ.
O ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ
Μεγάλη αναστάτωση ιδιαίτερα σε κυβερνητικό αλλά και σε επίπεδο αγορών έχει προκαλέσει τόσο η απόφαση του Eurogroup όσο και η παράταση στη λήψη απόφασης από την κυπριακή κυβέρνηση. Ωστόσο με το κλείσιμο των Ευρωπαϊκών αγορών η ζημιά που καταγράφηκε ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη.
Η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης, να μεταθέσει την κρίσιμη συνεδρία για ψήφιση του νομοσχεδίου για το κούρεμα καταθέσεων, έχει προκαλέσει πανικό, κάτι που αντικατοπτρίστηκε από το πρωί με το άνοιγμα των αγορών στην Ασία. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η Κύπρος με την απόφαση της να δώσει παράταση στην αγωνία, έχει αποδείξει ότι αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη και όχι μόνο. Έντονες ανησυχίες εκφράστηκαν για το γεγονός, ότι η απόφαση του Eurogroup έχει ουσιαστικά σπάσει το «ταμπού» των καταθέσεων και πλέον πιθανόν να παρατηρηθεί εκροή καταθέσεων και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Μικρότερη η ζημιά από την αναμενόμενη
Το κλείσιμο των αγορών στην ουσία καθησύχασε κάπως τις ανησυχίες αφού οι ζημιές ήταν μικρότερες από τις αναμενόμενες. Οι χρηματιστές είναι λιγότερο ανήσυχοι αφού τελικά δεν επιβεβαιώνεται ότι η Κύπρος μπορεί να σπείρει τον πανικό στις αγορές. Παρόλα αυτά σημειώνεται ότι όλα θα εξαρτηθούν από απόφαση της κυπριακής βουλής.
FTSE 100: down 31 points at 6457, - 0.5%
German DAX: down 32 points at 8010, - 0.4%
French CAC: down 17 points at 3826, -0.45%
Spanish IBEX: down 111 points at 8507, -1.3%
Italian FTSE MIB: down 137 points at 15924, -0.85%
Απώλειες και στην Down Jones
Πτώση σημειώθηκε και στις ΗΠΑ, με την Dow Jones να σημειώνει σημαντικές απώλειες μετά από μια καλή βδομάδα. Χρηματιστής ανέφερε στο Bloomberg ότι η Κύπρος παρά το μέγεθος της έχει επηρεάσει σε κάποιο βαθμό την συμπεριφορά επενδυτών και σε άλλες χώρες.
Έξαλλοι οι Βρετανοί
Το θέμα έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της συνεδρίας του Βρετανικού Κοινοβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας, με τους Βουλευτές να κάνουν λόγο για μια απαράδεκτη απόφαση η οποία δεν επηρεάζει μόνο τους πολίτες της χώρας αλλά και τους Βρετανούς συνταξιούχους οι οποίοι έχουν λογαριασμούς στο νησί. Στην δήλωση αυτή προέβη ο ίδιος ο υφυπουργός οικονομικών της χώρας Γκρεγκ Κλαρκ, είπε ότι πλέον θα παγώσει η καταβολή συντάξεων σε λογαριασμούς στην Κύπρο, ζητώντας από τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν εναλλακτικούς λογαριασμούς εκτός Κύπρου. Την ίδια ώρα η γενικότερη εικόνα που επικράτησε από όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα είναι ότι πρόκειται για μια προκλητική απόφαση την οποία η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να καταδικάσει.
Ισπανός ΥΠΟΙΚ: Κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να επαναληφθεί στην Ισπανία
Ο Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Luis De Guindos, φέρεται να τάσσεται εναντίον του κουρέματος των καταθέσεων, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκυριάκου. Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, όμως, είπε πως κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να επαναληφθεί για την περίπτωση της Ισπανίας.
Έντονη αντίδραση από τους Φιλελευθέρους
Την έντονη αντίδρασή του για το περιεχόμενο της απόφασης του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο, κυρίως για την επιβάρυνση των μικρών καταθετών, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων στην Ευρωβουλή Γκι Φέρχοφσταντ.
«Το Eurogroup πρέπει να βρει μια πιο ισορροπημένη απόφαση με την κυπριακή κυβέρνηση», αναφέρει, προσθέτοντας ότι φορτώνοντας στους καταθέτες την ευθύνη για τα λάθη του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε αποτελεσματικό».
«Οχι μόνο παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί εγγύησης των καταθέσεων, αλλά προκαλείται μια μεγάλη αβεβαιότητα στους καταθέτες, με κίνδυνο να βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση ο τραπεζικός τομέας στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αυξάνοντας στο μέλλον τους κινδύνους επικράτησης πανικού», τονίζει.
WSJ: Η Ευρωζώνη έχει ξεπεράσει τα όρια
Η Wall Street Journal, αναφέρει ότι η Ευρωζώνη με αυτή της την απόφαση, δηλαδή να καλύψει τη στήριξη μέσω της φορολογίας των καταθέσεων στην Κύπρο, έχει ουσιαστικά ξεπεράσει τα όρια σπάζοντας το τελευταίο ουσιαστικό «ταμπού» του συστήματος.

You-Tube